December 01, 2007

Norwegian Composition! :D

(For some reason this doubled some letters when pasted... so if it's a really dumb mistake, it's probably not my fault... :P)


Introductory Norwegian

Independent Study

Altadonna 3a

Oslo - (Fra Tretende og Fjortende Kapitler)

Oslo er hovedstaden i Norge. Det er mange lange gater og store bygninger I denne stor by, og mange av bygningene er høye og fulle av butikker og kontorer, men det er også mange pene parker, gode museer, og kjente kirker å se i Oslo.

Det er en berømt gate i Oslo som heter Karl Johans gate. Det var oppkalt etter Karl Johan, som var konge i Norge og Sverige fra 1818 til 1844. Det er en statue av Karl Johan på en hest ved siden av gata si.

Ved enden av Karl Johans gate kan en se en gul og hvit bygning. Dette er slottet, og kongen bor her. Nå er Harold V kongen i Norge. Dronningen heter Sonja, og barna deres er prinsesse Märtha Louise og Kronprins Haakon Magnus, som skal arve tronen. Når det er et rødt flagg på toppen av Slottet, betyr det at kongen er hjemme.

Et stort og berømt teater i Norge er Nationaltheatret. Det er mange skuespill der fra hele verden. Det er også mange av de berømte norske skuespill av Ibsen, Bjørnson, og Holberg. Et Dukkehjem av Henrik Ibsen er veldig berømt i hele verden. Dette skuespillet er om en mann som behandler kona si som et barn. Hun går fra ham. Dette er mer typisk i dag, men et Dukkehjem er ikke et modernt skuespill. Det var skrivet i 1847. I dag har Ibsen, Bjørnson, og Holberg statuer foran teatret.

Over gata fra Nationaltheatret er det en stor, pen park som heter Studenterlunden fordi den ligger like ved universitet. I Studenterlunden er det en friluftskafe. Når solen skinner kommer mange til friluftskafeen. Bygningene ved siden av Studenterlunden er ikke høye, så parken får mye sol.

Stortinget er ved enden av Studenterlunden. Stortinget har makten i Norge, og ikke kongen og dronningen. Stortinget har møter fra september til mai hvert år. Grand Hotellet er også ved siden av Studenterlunden. Det er en kjent kafe i første etasje. Henrik Ibsen spiste often der.

Nåår været er varmt, gå mange Nordmenn ut. I sommer er det ogsåå mange turister i hovedstaden. Butikkene og museene er fulle av folk. Hotellene er fulle, og de er veldig dyre, men mange turister kommer til Oslo fordi det er så mange interesante ting å gjøre!

Det er ei kirke i Oslo som heter Domkirken, og det er hovedkirken i hovedstaden av Norge. Foran kirka er det ei gate som heter Torggata fordi det er to torg ved siden av denne gata. En av dem er et stort blomstertorg. De selger røde og gule roser, og mange andre fargerike planter, her i blomstertorget. Det er et populæært sted. En kan se kirka fra torget, og blomstene er vakre.

Det annet torg ved siden av Torggata heter bare ’Torget’. De selger grøønnsaker og frukt istedenfor blomster. En kan kjøpe frukt som epler, appelsiner, og pærer her. Både frukt og grønnsaker fra torget er rimelige, saftige, og deilige. Begge koster mer fra butikkene enn de koster i torget, så en bør gå til torget, når solen skinner.

Nede ved havna i Oslo er Rådhuset. Rådhuset er en impenitence bygning, med mange viktige kontorer, pene værelser, og noen kjente veggmalerier som viser mange ting om livet i Norge. Det er store vinduer i salen som veggmalerier er inne, så solen skinner inn og det er lyst der inne.

En kan gå ut av Rådhuset og se på utsikten. Fjorden ligger foran Rådhuset med mange øyer, båter, og skip. Ved siden av fjorden er det et stort, gammel slott som heter Akershus Slott. Det er omtrent 600 åår gammel. Ved annen siden av fjorden kan en si Bygdøy, ei halvøy med museer. En kan gå til Bygdøy med buss eller båt. En bør gå dit med båt, fordi alle museer på halvøya er om båter, skiper, eller flåter!

En av museer på Bygdøy er Fram-museet, med polarskipet Fram. De kaller Fram et polarskip fordi det har vært både på Nordpolen med Fridtjof Nansen, og på Sørpolen med en annen mann, Roald Amundsen.

De andre museene er om flåten til Thor Heyedahl og Vikingskipene. Thor Heyerdahl tok en lang tur med flåten sin over Stillehavet, fra Sør-Amerika til Polynesia, for å se om folk kunne gå dit med små flåter. Seks menn gikk på turen på den liten flåten. Vikingskipmuseet har tre store skip. De er omtrent tusen år gamle, og Vikingene brukt dem for å ta lange turer over Atlanterhavet.

Folkemuseet av Oslo er også interessant. Her kan en se mange gamle, norske hus. Noen er store og andre er små, og noen har gras på taket. Det er også ei veldig gammel kirke på Folkemuseet. Det er en stavkirke som er omtrent sju hundre år gammel! Istedenfor gras, er det dragehoder og kors på taket. Slike kirker kan finnes bare i Norge, så er de populært med turister.

Folkemuseet har en liten friluftsrestaurant der inne. Der kan en kjøpe norsk mat eller kaffe, og kan en se folkdanser. Folkdansere har norske bunader på seg, og det er en spillemann med dem som spiller på ei hardingfele. Hardingfela er et gammelt norsk nasjonalinstrument.

Nåår en vil se noen andre ting, og gå ut av Oslo for dagen, kan en ta tunnel-banen til Nordmarka eller Holmenkollen. Toget er bare en ‘undergrunnsbane’ et lite stykke av veien til disse sted. Det går under Slottet og noen gater, og da kommer det opp igjen litt utenfor Oslo Sentrum. På veien ut av Oslo kan en se mange fine hus og mer av fjorden. Det er hyggelig å reise med tog.

Nordmarka er et stort friluftsområde nord for Oslo. Mange nordmenn går dit ofte. Toget går også forbi Holmenkollen hvor den står, et høyt og hvitt tårn mot grønne trær. En kan få en flott utsikt fra toppen av dette tårnet. Holmenkollen er virkelig en gammel hoppbakke, og det er et skimuseum der oppe også. Det har mange berømte ski der inne.